Успішна та спроможна громада – це громада відповідальних людей. Успішна громада – це та, де взаємодіють місцева влада та громадськість для досягнення спільної мети – спроможності та процвітання.

 

07.06.2016 року  в приміщенні адміністративного центру Маразліївської сільської ради  Комітетом виборців України Одеської обласної організації ВГО (Бойко Анатолій) був проведений навчальний семінар на тему: « Розвиток спроможності Маразліївської територіальної об’єднаної громади Білгород – Дністровського району Одеської області» , який був організований в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні».  На семінарі були присутні Маразліївський сільський голова та працівники апарату сільської ради,  директора загальноосвітніх навчальних закладів Маразліївської об’єднаної громади, депутати, члени виконкому, представники активів сіл.

     В ході першої частини семінару, який проводила Молодожен Юлія Борисівна, директо Офісу реформ в Одеській області, присутні ознайомилися з основними засадами та нормативно – правовим забезпеченням процесу стратегічного планування, а також розглянули основну технологію розробки стратегічного плану розвитку громади. В другій частині семінару Гуденкова Оксана Вікторівна, експерт Офісу реформ, розповіла про концептуальні підходи до формування органів управління соціальною сферою в ОТГ. Доповідач ознайомила слухачів семінару із стратегічним планом створення системи управління об’єктами соціальної інфраструктури в Маразліївській ОТГ. Основна увага була приділена питанню реформування освіти та медицини. Лише йдучи в ногу з реформами можна створити успішну процвітаючу громаду. В своїй лекції Оксана Вікторівна наголосила, що якість освіти повинна стати набагато вищою та конкурентоспроможною. Кількість малокомплектних шкіл повинна скоротитися, а базові або опорні школи повинні стати центрами освітнього округу громади. Школи повинні бути укомплектованими на сто відсотків спеціалістами з усіх  предметів.

     Фото без опису

Є потреба підвищити і якість надання медичних послуг населенню. Медичним працівникам амбулаторії та ФАПів необхідно акцентувати увагу на профілактиці захворювань серед населення, з метою попередження виникнення важких хвороб. Амбулаторія загальної практики сімейної медицини повинна стати центрами з  надання кваліфікованої медичної допомоги, а фельшерсько – акушерські пункти є її структурними підрозділами.

Під час обговорення питання щодо  розвитку громади відбувся обмін думками, доповідачі надали відповіді на поставлені запитання та вручили спеціальну літературу з даного питання (буклети та газети).Фото без опису